Produksjonen har startet på Yme-feltet

  • Repsol og Yme-partnerne har startet produksjon på Yme-feltet.
  • Yme er ett av Repsol-konsernets 14 oppstrømsprosjekter i selskapets strategiske plan for 2021–2025, som består av en fokusert portefølje av kort-sykliske prosjekter med god avkastning.
  • Forventede utvinnbare reserver på Yme er beregnet å være ca. 10 millioner standard kubikkmeter med olje (ca. 63 millioner oljefatekvivalenter). På platå vil feltet produsere om lag 56 000 fat olje pr. dag.

25 oktober 2021 - 11.15 CEST

25.oktober 05.52 startet Repsol som operatør og på vegne av rettighetshaverne produksjon på Yme-feltet i Egersundbassenget, ca. 130 km fra norskekysten. Prosjektet er gjennomført uten vesentlige uønskede hendelser, og vil som en følge av sikker og effektiv prosjektgjennomføring levere god lønnsomhet, til tross for utfordringer og utsettelser som følge av Covid-19 pandemien.

Yme er ett av 14 oppstrømsprosjekter i Repsol-konsernets strategiske plan for 2021–2025. Planen består av en fokusert portefølje av kort-sykliske prosjekter med god avkastning. Repsol fokuserer på områder der selskapet har sine største konkurransefortrinn, og ved å prioritere verdiskapning fremfor volum. Denne strategien har som mål å øke kontantstrømmen fra oppstrømssegment til Repsol-konsernet som helhet, for å sikre finansiering av selskapets energiomstilling.  

- Denne milepælen er en demonstrasjon av hvordan samarbeidende, fleksible og hardtarbeidende organisasjoner har klart å sikre verdiskapning på tross av utfordringer. Yme vil gi et betydelig bidrag til Repsols olje- og gassproduksjon. Jeg ønsker å takke alle involverte, både interne og eksterne bidragsytere, for innsatsen og engasjementet gjennom prosjektfasen, sier Tomás García Blanco, Executive Managing Director for Exploration and Production i Repsol.

Yme er et «brownfield» prosjekt, som omfatter gjenbruk av eksisterende installasjoner og infrastruktur såvel som design og konstruksjon av nye. Repsol har snudd et fjerningsprosjekt til et produserende felt som vil skape sysselsetting og verdi for samfunnet i mange år. Hovedleveransene til Yme-prosjektet kommer fra norske leverandører, noe som bidrar til lokale ringvirkninger.

 

Om Yme og Repsol i Norge

Repsol har hatt virksomhet på den norske kontinentalsokkelen siden 2003 og er operatør for feltene Blane, Gyda, Rev og Yme. Vi har også interesser i en rekke felter der vi ikke er operatør: Gudrun, Veslefrikk, Visund, Mikkel, Huldra og Tambar East.

Repsol Norge er operatør av Yme-feltet i utvinningstillatelse 316/316B med en eierandel på 55 %. Øvrige rettighetshavere er Lotos Exploration and Production Norge AS (20 % eierandel), OKEA ASA (15 % eierandel) og KUFPEC Norway ASA (10 % eierandel). Yme-feltet, som ble funnet i 1987, er lokalisert i blokk 9/2 og 9/5 i Egersundbassenget, ca. 130 km fra norskekysten.

Revidert plan for utbygging og drift (PUD) for Yme-feltet ble levert i desember 2017. Planen ble godkjent i mars 2018 og har bestått av av prosjektering, anskaffelse, konstruksjon og installasjon av en ny brønnhodemodul på toppen av eksisterende anlegg på Yme-feltet, modifikasjon og oppgradering av den mobile bore- og produksjonsenheten Mærsk Inspirer,utført på Aker Solutions-verftet i Egersund, før installasjon på feltet og tilkobling til eksisterende brønner og installasjoner på havbunnen offshore. 

Repsol Norge AS har, som operatør av Yme-feltet og på vegne av rettighetshaverne, inngått en avtale om å overta den daglige driften av Mærsk Inspirer fra Maersk Drilling, gjennom et tidscerteparti med Havila Sirius AS.